Sunday, 3 May 2020

Perniagaan Yang Memberi Keuntungan Sepanjang Hayat

Setelah berhenti kerja, saya pulang ke kampung dan mulakan perniagaan pertama bisnes ayam gunting. Saya dan isteri pernah jual nasi lemak sebelah pagi, masa tu saya kerja pembantu kedai di kampung.Setelah berhenti kerja, saya jual ayam gunting sepenuh masa. Saya sedar setakat jual ayam guntimg tepi jalan berapa sangat saya dapat, nak bayar kereta, rumah memang tak cukup. Saya cuba dapatkan modal dalam 10 ribu dan saya buka kedai kosmetik kecil²lan, tapi tak lama perniagaan kami lingkup.
Saya mula ceburi pengusahaan santan segar, perniagaan kami agak bagus juga tapi tetap ada pasang surut. Saya perlu fikirkan cara lain untuk menampung perbelanjaan harian dan komitmen yang perlu ditanggung.

Suatu hari saya dikenalkan dengan satu bisnes yang hanya bermodalkan RM10. Setelah mendengar pencerahan, saya terus join dan mula perlahan². Apa yang best dengan perniagaan ni, kita cuma jual sekali tetapi untungnya kita akan dapat berulang kali boleh dikatakan sepanjang hayat.

Bisnes yang saya maksudkan ialah bisnes jual simkad. Apa yang menjadikan saya sangat yakin dengan bisnes ini kerana pendapatannya boleh diwarisi, walaupun masa tu saya sudah meninggal. Jadi saya boleh bina sebuah perniagaan untuk diwarisi isteri dan anak² setelah saya tiada nanti.

Bisnes hanya bermodalkan RM10, sesiapa saja pasti mampu. Saya hanya jual simkad sekali, dan mereka akan terus topup walaupun saya tidak suruh dia topup. Kerana topup satu keperluan, dan mereka topup tidak perlu cari saya, mereka topup saja dimana² 7eleven, supermarket, saya tetap dapat komisyen hasil mereka topup, dan pendapatan ini saya akan dapat setiap bulan selagi mereka gunakan simkad itu.

Bayangkan berapa banyak modal saya sebelum ini dah habiskan. Macam² perniagaan saya buat, tapi apa yang sedihnya apabila saya berhenti menjual saya tidak dapat apa². Setelah itu baru saya sedar sebelum ni saya buat perniagaan aktif, yang mana saya kena terus menjual untuk dapatkan keuntungan. 

Kini saya sangat beruntung kerana ditemukan dengan satu perniagaan hebat, yang mendatangkan pendapatan pasif berterusan walaupun dalam tidur saya tetap dibayar. Jadi nasihat saya bina lah perniagaan yang mendatangkan pendapatan pasif, kerana kita tak tahu bila kita akan jatuh sakit dan bila ajal menjemput.

Percuma Penerangan Bisnes Simkad klik SETERUSNYA

No comments:

Post a comment

loading...